PATRÓNUS ÉRZÉKENYÍTŐ PROGRAMOK

A Patrónus Lions Club Győr érzékenyítő program-sorozatának sajtó nyilvános rendezvényére került sor a Kormányhivatal támogatásával június 23-án a Gobelin teremben, melyen tíz munkatársunk vett részt a megyéből.

A felnőttek világában minden állampolgárnak vannak ügyintézési igényei, melyek a kormányablakokban, okmányirodákban koncentrálódnak. Az itt dolgozó kormánytisztviselők gyakran találkoznak látássérült ügyfelekkel a megyénkben élő 1800 látássérült ember közül. Az érzékenyítő program célja az ügyfélszolgálatokon dolgozó munkatársaink felkészültségének, segítőkészségének és hatékony segítő képességének fejlesztése.

A négy modulos program során a hivatali ügyfélfogadás közben tapasztalt vagy előre látható problémák, helyzetek gyors és hatékony kezelésére mutattak a képzett önkéntesek és a vak segítők hasznos módszereket, információkat olyan helyzetekben, ahol az ügyintéző maga is átélheti a nem látás érzését – akár csak egy okmány aláírásának esetén - a megváltozott érzékelés világát.

Az érzékenyítés, felkészítés célja (akár bekötött szemmel, akár látássérülést szimuláló szemüveggel korlátozva a látást ), hogy a munkatársak átéljék a látássérült ügyfél helyzetét, megtapasztalják, milyen érzés, amikor értő módon kezelik a látássérült helyzetét, és segítséget kap állampolgári döntéseihez, feladataihoz, jogainak gyakorlásához.

Az érzékenyítő program rávilágított, hogy látássérülten is lehet teljes értékű életet élni, csak néhány segédeszközzel többre van szükségük, mint másoknak.


Érzékenyítő programunk